dinsdag 30 juni 2009

Reserveren voor 2010, wees er op tijd bij!

Recreatiecentrum Ter Spegelt in het Brabantse Eersel is één van de mooiste 5-sterren campings die Nederland kent. Vijf jaar geleden kregen wij de vraag of we een online reserveringssysteem konden ontwikkelen waarmee gasten op 1 juli alvast hun favoriete plekje voor het volgende seizoen konden boeken.

Dat de kampeerplaatsen, watertenten, verhuurchalets en tipitenten op Ter Spegelt erg gewild zijn was wel duidelijk. Om te voorkomen dat de gasten in de vroege ochtend van 1 juli zoals voorgaande jaren weer voor de deur van de receptie lagen om hún plekje voor volgend jaar te reserveren, vroeg Angelique Joosten (commercieel manager van het recreatiecentrum) ons wat er online allemaal mogelijk was.

Het was al snel duidelijk dat het geen traditioneel reserveringssysteem moest zijn. Gasten moeten snel en eenvoudig online hun voorkeur voor een plaats kunnen aangeven. Dat kan een plaatsnummer zijn, een plekje dicht bij de speeltuin of ver van de disco, maar bijvoorbeeld ook: het plekje naast familie de Vries. Om die reden is het ook mogelijk om groepsboekingen te maken, zodat de medewerkers van Ter Spegelt eenvoudig families een plekje op hetzelfde veld kunnen geven.

We hadden een mooi systeem ontwikkeld en ervoor gezorgd dat het keurig op 1 juli middernacht automatisch actief zou worden. "Het zal zo storm wel niet lopen", zeiden we daags ervoor nog toen we een laatste test invoerden... wat hebben we ons vergist! De volgende ochtend troffen we 100 reserveringen aan in de database, waarvan de meeste in het eerste half uur na middernacht gedaan waren. Enkele dagen later telden we er 300 en uiteindelijk zijn er ruim 800 reserveringen via het systeem binnengekomen. Verbazingwekkend!

Nu, vijf jaar later, staan we weer op de vooravond van het boekingsseizoen voor het volgende jaar. Het reserveringssysteem is hier en daar gefinetuned en staat weer in de startblokken!