maandag 22 april 2013

Domeinnaam te koop!

Tegenwoordig worden steeds vaker domeinnamen te koop aangeboden. Tijd om de wetenswaardigheden en waarde van een domeinnaam op een rij te zetten!

Zoekmachines nemen regelmatig de taak van de URL-balk over. Om een website te vinden wordt steeds meer gebruik gemaakt van zoekwoorden in plaats van volledige domeinnamen. Zo wordt niet rechtstreeks  “www.holidaymedia.nl” ingetypt, maar vult men gewoon “holiday media” in. 

Het voordeel van de zoekbalk is dat de domeinnaam niet exact goed gespeld hoeft te zijn. Als een bezoeker de domeinnaam niet precies weet of als bijvoorbeeld “Holidya” wordt getypt, zal een zoekmachine voorstellen “Bedoelde u: Holiday”.


Domeinnaam niet van belang?

Dat wel. Uw domeinnaam kan bijdragen aan een betere vindbaarheid van uw website. Zoekmachines waarderen domeinnamen met een lokale extensie vaak beter dan buitenlandse extensies. Een lokale variant (.nl) zal beter presteren dan een buitenlandse variant (bijvoorbeeld .de of .be). Als u bijvoorbeeld een taalversie in het Duits heeft, kan het van toegevoegde waarde zijn om de taalversie op een .de domeinnaam te plaatsen, zodat deze pagina’s beter vindbaar zijn in Duitsland.

Zoekwoorden in domeinnamen kunnen ook bijdragen aan een betere vindbaarheid. Als bijvoorbeeld “Recreatiepark Zomers Zonnetje” de keuze heeft tussen zomerszonnetje.nl, recreatieparkzomerszonnetje.nl of campingzomerszonnetje.nl is de afweging welke zoekwoorden bezoekers zullen gebruiken. Zo zal het zoekwoord ‘camping’ vaker worden gebruikt dan ‘recreatiepark’. Maar voor de branding van het merk zou zomerszonnetje.nl weer een goede optie zijn. Het is dus zaak om de juiste balans te vinden in de domeinnaam.

Extra domeinnamen registreren met veel zoekwoorden dus?

U kunt nu vast overwegen om extra domeinnamen aan te vragen. Bij alleen het aanvragen van domeinnamen bent u er echter niet. Als u een domeinnaam B aanvraagt en doorverwijst naar domeinnaam A, staat er geen website content op domeinnaam B. De website zal daarom niet gevonden worden in zoekmachines onder domeinnaam B.

Dus wanneer u een domeinnaam aanschaft om beter gevonden te worden, is het ook zaak om deze domeinnaam apart te hosten en teksten op deze domeinnaam te plaatsen. Maar ook dan bent u er nog niet. Er gaat namelijk nog geen enkele link naar uw nieuwe domeinnaam toe. Zoekmachines zullen de website daarom als niet belangrijk beschouwen, waardoor een hoge positie in de zoekresultaten niet snel bereikt zal worden.

Google is ook druk bezig om de goed scorende exact match-domeinnamen (domeinen die zijn opgezet voor een goede vindbaarheid op een specifiek zoekwoord) uit te bannen in het zoekresultaat.

Het aantal links vanaf social media, advertenties en andere websites blijft van belang voor een goede vindbaarheid. We adviseren om één krachtige domeinnaam te hanteren, zodat u de marketing ook op één website kunt richten.

Aparte sitedelen wel op een aparte domeinnaam?

Wilt u dat aparte bedrijfsonderdelen afzonderlijk worden vermeld in zoekmachines? Dan kan het wel relevant zijn om deze op aparte domeinnamen te tonen. Zo kan bijvoorbeeld het restaurant afzonderlijk worden getoond van de campingsite.

Reden om van domeinnaam te switchen?

Nee! Een 'oude' domeinnaam wordt door zoekmachines doorgaans beter erkend. Doordat de domeinnaam al langer online staat, heeft het zich bewezen geen eendagsvlieg te zijn.

Wilt u de website toch op een andere domeinnaam plaatsen? Dan is het belangrijk uw adreswijziging door te geven aan Google! Holiday Media kan dit voor u realiseren, zodat u de linkwaarde van de oude domeinnaam niet verliest.

Domeinnaam kopen die al langer online staat?

Sommige organisaties zijn er op gericht om een grote hoeveelheid domeinnamen te registreren, met als doel deze voor veel geld door te verkopen aan ondernemers. Laat u hier niet door verleiden! Steeds minder mensen zullen rechtstreeks een domeinnaam intypen in de URL-balk. Indien de domeinnaam fout gespeld is, heeft u grote kans dat de browser uw goede domeinnaam als suggestie zal geven.

Het registreren van extra domeinnamen is alleen interessant als u uw eigen bedrijfsnaam wilt beschermen. Zo voorkomt u dat bezoekers, die een voor de hand liggende domeinnaam ingeven, onbedoeld op een verkeerde (concurrerende?) website terecht komen.

Domeinnamen met een andere extensie raden we ook niet aan. Een .nl en .com domeinnaam kunnen interessant zijn, maar het is overbodig om aandacht te besteden aan bijvoorbeeld een .nu, .info of .net extensie!

Als u toch overweegt een bestaande domeinnaam over te kopen, is het belangrijk u in de geschiedenis van de domeinnaam te verdiepen. Laat u niet verleiden door ‘verkopers’ van domeinnamen die u snel en voor veel geld een domeinnaam willen verkopen! Een bekende truc is dat u wordt gemaild dat een ander bedrijf op het punt staat uw domeinnaam te registreren met een andere extensie (bv. uwdomeinnaam.info). Omdat u het .nl-domeinnaam al bezit zijn ze zo vriendelijk om u eerst de mogelijkheid te geven de domeinnaam (voor veel geld of tegen hoge abonnementen) te laten registreren.

Het kan waardevol zijn als een domeinnaam al langer bestaat en bijvoorbeeld al diverse backlinks naar de website heeft verworven. Maar een bestaande domeinnaam kan ook negatief werken! Google legt bijvoorbeeld de geschiedenis van een domeinnaam vast. Als een domeinnaam ooit gebruikt is voor spam of is gelinkt (ingaand en uitgaand) naar websites met ‘verkeerde’ inhoud, kan dit een negatief effect hebben.

Dus wat moet ik nu doen?

Heeft u een bestaande domeinnaam die u al jaren gebruikt en inmiddels al aardig wat links naar zich heeft? Koester die domeinnaam. U heeft geen reden om een andere domeinnaam te gaan gebruiken. Bent u een nieuw bedrijf en zoekt u een geschikte domeinnaam? Kies dan voor een pakkende domeinnaam met een extensie van het land waar u gevonden wilt worden, waar het belangrijkste zoekwoord in verwerkt zit.

Holiday Media is al jarenlang SIDN Registrar en partner van registrars voor buitenlandse domeinnamen. Wij kunnen dus rechtstreeks uw gewenste domeinnaam registreren en de bijbehorende emailaccounts voor u instellen. Wordt u benaderd door iemand die een domeinnaam wil verkopen? Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuzes.

Auteur: