dinsdag 20 maart 2012

Pinterest, het nieuwe social media fenomeen


Pinterest is op dit moment het nieuwe social media fenomeen. Het is in een jaar tijd van ruim 400.000 unieke bezoekers naar ruim 12.000.000 unieke bezoekers gegroeid. Inmiddels zorgt Pinterest voor meer verkeer naar websites dan Google+, Youtube en LinkedIn samen. Maar wat is Pinterest precies?

Pinterest (www.pinterest.com) is een online prikbord waar je afbeeldingen en video's van onderwerpen waar je geïnteresseerd in bent aan toe kunt voegen, het zogenaamde Pinnen. Door middel van de Pin it button, die je in je browser kunt installeren, kun je snel en makkelijk afbeeldingen of video's die je op internet tegenkomt toevoegen aan je prikbord. Als je van lekkere dingen houdt dan maak je een prikbord Lekkere Recepten aan en kun je snel en makkelijk foto's van gerechten inclusief de link naar de pagina met het recept toevoegen aan je prikbord. En zo kun je allerlei verschillende prikborden aanmaken voor onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent.

Je Pins deel je op die manier met je volgers. Net als op Facebook en Twitter kun je gebruikers en prikborden volgen, liken en van commentaar voorzien.

Naast het Pinnen van leuke en interessante zaken die je op internet tegenkomt kun je ook Pins van andere Pinterest gebruikers Repinnen of zelf afbeeldingen uploaden. En met de mobiele App van Pinterest kun je ook foto's via je smartphone op je prikborden plaatsen.


Hoe kan ik het als recreatie ondernemer gebruiken?
Steeds meer bedrijven en merken ontdekken ook de kracht van Pinterest. Ook recreatie ondernemers kunnen hier slim gebruik van maken. Zo kun je bijvoorbeeld een prikborden aanmaken van je kampeerplaatsen, jaarplaatsen en verhuurobject zoals chalets. En bijvoorbeeld een prikbord met bezienswaardigheden in de omgeving of evenementen.  Maar je kan ook een prikbord met arrangementen aanmaken. Al die foto's en video's kun je linken aan je eigen website door ze vanaf je eigen website te Pinnen. Een voorbeeld van een camping die Pinterest inzet is camping Armanello in Benidorm. Naast foto's van de camping vind je er ook foto's van Benidorm, activiteiten en bijvoorbeeld kampeergadgets. Maar ook aanbiedingen.

Maar ik heb ook al Twitter en Facebook!
Aan de integratie met bestaande sociale netwerken is ook gedacht. Behalve dat je kunt inloggen met je Facebook- of Twitteraccount, kun je nieuwe Pins of Prikborden ook automatisch delen op Facebook en Twitter, of je integreert je Pinterest updates met je Facebook Timeline. Dit werkt alleen (nog) niet met de Facebook bedrijven pagina's.

Hoe kan ik ermee aan de slag?
Op dit moment werkt Pinterest enkel met zogenaamde ‘Invites’. Vraag op Pinterest zo'n uitnodiging aan en de kans is groot dat je snel ook een account tot je beschikking hebt. Of vraag aan ons om een ‘Invite’. Wij sturen je graag een ‘Invite’

Wilt u weten hoe u Pinterest kunt inzetten voor uw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij geven u graag advies.