vrijdag 6 mei 2011

Hans Latour vertelt over het tijdperk van voor Holiday Media

Als enthousiaste recreatie-ondernemer ben ik in 1996 met Holiday Media gestart. Nog steeds is het bezig zijn met de snel veranderende leisure-branche mijn grote passie.

In 2011 bestaat Holiday Media 15 jaar. Het onstaan van Holiday Media is een bijzonder en mooi verhaal en we zijn trots op wat we de afgelopen 15 jaar hebben bereikt. Dit verhaal willen we graag met u delen, te beginnen met het tijdperk dat voorafging aan Holiday Media (1965 - 1995).

Op 12-jarige leeftijd zetten mijn ouders het roer om en verwisselden hun bakkerszaak voor een camping. De ontwikkelingen gingen snel. Waar eerst de camping nog vol stond met (kleine) tentjes met fietsen ernaast, duurde het niet lang voor de toercaravans hun intrede deden. Dit werd snel opgevolgd door "seizoen-kamperen" en de komst van de stacaravan. In het kader van "de klant is koning" mocht er veel en al snel werd elke vierkante meter volgebouwd met klompenhokken, serre's, overkappingen, schuurtjes, enz... mijn passie grasmaaien werd hierdoor steeds verder beperkt.
In een flinke horeca met mogelijkheden voor "feesten en partijen" ben ik mijn eigen onderneming gestart en heb daar veel levenswijsheid opgedaan.


In 1987 hebben Charlotte en ik een geheel nieuw recreatiebedrijf opgezet en geëxploiteerd (Camping Latour - Oirschot). Meteen konden we afscheid nemen van de "klompenhokken". Mijn visie voor overwegend toeristisch kamperen heeft veel aanloopverlies opgeleverd, het opbouwen van een toeristisch klantenbestand bleek een intensieve en tijdrovende bezigheid. Maar het was wel een bedrijf waar ik met veel plezier heb gewerkt.
Maar toch... lag mijn hart breder in de branche. Ik was al betrokken bij de branche-organisatie toen RECRON nog Orkava en Recavo heette. Al snel werd ik lid van de RECRON Junior Club, doorgegroeid naar werkgroeplid, en geëindigd als voorzitter. Een doorstart als bestuurslid/secretaris van RECRON Noord-Brabant. Lid van de ledenraad, werkgroepen, enz. Maar zeker zo belangrijk: initiatiefnemer, bouwer, meedenker en ontwikkelaar van de website www.recron.nl. Samen met een RECRON consulent had ik een BBS (Bulletin Board Systeem) in de lucht gezet waar men kon inbellen en informatie vinden en met elkaar communiceren. Let wel, er konden maar liefst 2 bezoekers tegelijkertijd inloggen!

Kennisoverdracht is een uitdaging voor mij. Aan een flink aantal trainingen en cursussen heb ik mijn medewerking mogen geven als ontwikkelaar en trainer.
  • Cursus "Automatisering in de recreatiebranche" (OTR)
  • Training "Videotex en Travel-Net" (ANVR)
  • Workshops "Internet en de recreatiebranche" (OTR)
  • Training leermeester horeca/recreatie (OTR/SVH)
Vanaf de aankoopdatum (1977) van mijn Tandy TRS-80 met 4kb intern geheugen en cassettebandjes als opslagmedium zijn automatiseringstoepassingen mijn passie. Wees gerust, de TRS-80 gebruik ik niet meer... deze werd al snel vervangen voor een bakbeest van een machine Philips P2500 genaamd die maar liefst 2 floppy disks kon herbergen. Inmiddels ben ik een aardige Apple-fan geworden en heb dan ook veel apparaten die met een "i" beginnen.