vrijdag 3 september 2010

Adverteren in Google AdWords op merknaam van concurrentie

Handelsnamen zijn niet langer beschermd binnen Google AdWords. Vanaf 14 september 2010 kun je als bedrijf ook adverteren op de merknaam van concurrenten.

Of het chique is om op bedrijfsnamen van collega bedrijven te adverteren is de vraag, maar het is goed om te beseffen dat uw collega's ook de mogelijkheid hebben om op uw bedrijfsnaam te adverteren.

Het adverteren op een bedrijfs- of merknaam van de concurrentie houdt in dat uw advertentie wordt getoond als op dit zoekwoord wordt gezocht. Als je nu zoekt op 'Landal Greenparks' zal je geen advertenties van andere vakantieparken zien. Vanaf 14 september wordt het wel mogelijk dat andere vakantieparken ook getoond worden op het zoekwoord 'Landal Greenparks'.

Het is en blijft echter niet toegestaan om in de advertentieteksten gebruik te maken van een concurrerende bedrijfsnaam. Bijvoorbeeld "Genoeg van Landal Greenparks, kom naar Camping X" blijft ook na september niet mogelijk.

Om merknamen toch te gebruiken in advertenties moet door de eigenaar van de naam eerst een toestemmingsformulier worden ingevuld.

Wilt u voorkomen dat andere campings op uw bedrijfsnaam gaan adverteren? Helaas is het vrijwel niet te voorkomen dat er geadverteerd wordt op uw bedrijfsnaam. Het woord 'Camping' of 'Vakantiepark' maakt vaak onderdeel uit van de bedrijfsnaam. Het kan niet worden voorkomen dat concurrenten op het woord 'Camping' kunnen adverteren en dus worden vertoond als wordt gezocht op 'Camping X'.

Wordt uw bedrijfsnaam oneigenlijk gebruikt of wilt u voorkomen dat concurrenten op uw merknaam adverteren? Via het klachtenformulier kan bezwaar worden gemaakt bij Google AdWords.

Meer informatie over de wijziging in het beleid van Google AdWords:
http://adwords-nl.blogspot.com/2010/08/wijzigingen-in-het-europese.html