vrijdag 31 juli 2009

Waardering voor uw systeembeheerder

Ik draag vele petjes en op één ervan prijkt "System Administrator", ofwel systeembeheerder. Gelukkig zijn mijn sympathieke collega's (bijna) net zo computergeek als ik, en hoef ik echt niet om de haverklap een vastgelopen Outlook voor ze opnieuw op te starten of de broodkruimels uit hun toetsenbord te rammelen... toch?

Nee, ik ben een gelukkige systeembeheerder. Zo nu en dan installeer ik een nieuw werkstation, zet ik notebooks klaar voor een cursus, zorg voor de dagelijkse backups van de netwerkservers en leg af en toe een netwerkkabeltje van hier naar daar. Voor mij geen gebruikers met gebruikers-problemen, waar de gemiddelde systeembeheerder last van heeft.

Zo houd ik tijd over om me bezig te houden met het beheer over onze webservers met honderden websites en een kleine 100.000 bezoekers per dag, welke deze maand juli 2,5 Terabyte aan dataverkeer hebben verbruikt. Of het configureren van de mailservers, die zo'n 150.000 e-mail berichten per dag verwerken, waarvan 80% tot 90% als SPAM wordt geblokkeerd en de gebruiker niet eens bereikt.

Hoe dan ook, voor alle systeembeheerders is het vandaag, de laatste vrijdag van juli, weer System Administrator Appreciation Day! Geef vandaag je systeembeheerder een blijk van waardering voor al die keren dat hij je e-mail gerepareerd heeft, het internet (opnieuw) heeft aangesloten, de printer weer aan de praat heeft gekregen, een nieuwe muis voor je heeft gekocht, backups heeft gemaakt (en teruggezet), maar vooral voor al die lastige werkzaamheden met moeilijke woorden waarvan je geen flauw idee hebt dat ze moeten gebeuren of waarom.