vrijdag 13 juli 2012

Een recreatief weerbericht? Neem het heft in eigen hand!

Voor RECRON is de maat vol: "De grens is bereikt. We roepen alle media dringend op om hun weersvoorspellingen beter te doen. Dit is namelijk het zoveelste jaar dat de recreatiesector flinke schade dreigt op te lopen", zegt directeur Joep Thönissen. Volgens hem wordt vaak de nadruk gelegd op een kleine kans op regen terwijl het grotendeels zonnig is.

RECRON doet daarbij een aantal aanbevelingen voor een recreatief weerbericht, maar dit wordt door de meteorologen weggelachen of ze voelen zich beledigd. Er is in ieder geval overweldigende persaandacht.

Volgens RTL Nieuws-weervrouw Helga van Leur is klagen makkelijker dan complimenteren. "Het is wetenschappelijk aangetoond dat weersverwachtingen veel vaker juist dan onjuist zijn. Daar hoor je niemand over", zegt ze. "Ik stel voor alle klagende organisaties eens een cursus meteorologie en weerberichten maken te laten volgen. Hopelijk krijgen ze dan meer inzicht en begrip."

Zelf weerberichten maken, dat is een goed idee!
Niet alleen om meer inzicht en begrip te krijgen, maar om het heft in eigen hand te nemen. De vraag is namelijk of het ingeburgerde weerbericht op de landelijke media nog wel van deze tijd is. Waarom zouden recreatieondernemers niet in samenwerking met professionele meteorologen hun eigen weerbericht kunnen maken?

Wanneer ik een dagje wil gaan zeilen, kijk ik niet naar het landelijke weerbericht op TV, maar bezoek even het weerbericht op de website van de de plaatselijke haven. Of ik interpreteer zelf even de buienradar voordat ik het strand of een terrasje opzoek.

Op de website van de Efteling vind ik ook een weersverwachting, volgens mij gewoon die van Kaatsheuvel. Maar stel dat deze met een icoontje aangeeft dat het regent en de Efteling constateert door naar boven te kijken dat dit wel meevalt, waarom zouden ze het weerbericht op hun website dan niet mogen aanpassen? Even het icoontje wijzigen in wolkjes zonder regen en het tekstje "stortbuien" aanpassen in "af en toe motregen".

Dat is onze oplossing, een "positief weerbericht"
Een aantal campings aan de Noord-Hollandse kust had dit probleem. De weersverwachting voor hun regio is niet accuraat: de aangekondigde bewolking of buien blijven vaak achterwege en de temperaturen liggen meestal een aantal graden hoger. Op hun website wordt daarom nu een "positief weerbericht" geplaatst, een applicatie die wij ontwikkeld hebben. Als bron wordt data van de lokale, officiële weersvoorspelling gebruikt, maar de ondernemer heeft de mogelijkheid om dit naar eigen inzicht en ervaring bij te stellen.

Benieuwd hoe dit "positieve weerbericht" precies werkt en hoe u hiermee uw eigen "recreatieve weerbericht" op uw website kunt plaatsen? Neem dan gerust even contact met ons op!

Bronnen: RECRON, RTL Nieuws Auteur