vrijdag 20 november 2009

Migratie naar een nieuwe mailomgeving, goedemorgen!

Na een voorbereiding van zo'n twee maanden, hebben we vanochtend de laatste fase van onze mailserver migratie uitgevoerd. Tussen 6:00 en 7:00 uur zijn de e-mail accounts van alle klanten (een kleine 700 en vele gigabytes) verhuisd naar onze nieuwe mailomgeving.

Vrijwel alle migraties kunnen we uitvoeren zonder dat er iemand ook maar iets van merkt, maar e-mail blijft altijd tricky. Net als bij de vorige mailserver migratie (in 2006 alweer) hebben we ervoor gekozen om het zekere voor het onzekere te nemen en van een 'onderhoudsvenster' gebruik te maken. Klanten kunnen gedurende een uurtje geen mail ophalen, maar zijn er wel van verzekerd dat daarna alles spik en span is!

En de goede voorbereiding bleek het halve werk, klokslag 7:00 uur werd de migratie succesvol afgerond.

We waren al uitermate tevreden over de oude mailomgeving, maar met de nieuwe is het allemaal nóg beter. Betere bereikbaarheid, betere redundantie en betere SPAM- en anti-virus filtering.
Voor de nieuwe mailomgeving maken we gebruik van het besturingssysteem CentOS, een licht, stabiel en veelgebruikte Linuxdistributie gebaseerd op Red Hat Enterprise. Met CentOS zijn we flexibel en op de toekomst voorbereid. Het 'virtualiseren' van de servers is bijvoorbeeld een druk op de knop.