dinsdag 10 maart 2009

Rosé, medium of doorbakken?

Nee, en dan bedoel ik niet uw biefstuk, maar lucht. Wat wordt er de laatste tijd toch veel gebakken lucht aan u voorgeschoteld. Ik zie imposant ogende adviezen over websites voorbijkomen waarbij kreten als “W3C-compatibiliteit” u worden voorgeschoteld als dé oplossing van al uw zoekmachine optimalisatie wensen. Ook web 2.0 komt in alle variaties op de menukaart van restaurant “Gebakken Lucht” voor. “Graag medium gebakken en een lekker pepersausje erbij”. Want gepeperd (van prijs) zijn vaak deze adviezen.

Ik wil niet de draak steken met een degelijke voorbereiding voordat u begint met het professioneel gebruiken van internet kanalen voor uw promotie. Maar ik verbaas me er steeds weer over hoe alle wetenswaardigheden hierover als generiek voldongen feit op de menukaart verschijnen.
Ik heb echt letterlijk een klant gehad die mij vroeg wat bij ons web2.0 kost. Dit stond waarschijnlijk op de menukaart van het advies dat deze klant had laten maken over zijn website. Waar was dan de ober vraag ik me af? Als ik in een restaurant iets op de kaart zie staan dat ik niet snap, dan vraag ik de ober me dit uit te leggen. Sterker nog, een beetje enthousiaste restaurateur geeft vooraf al advies over de trend van deze tijd. De voorgestelde gerechten zijn up-to-date en spelen in op de wisseling van de seizoenen, prijzen van producten, de wensen van de consument. Dat is pas web 2.0!
Eigenlijk zou u zelf eens wat web 2.0 moeten beleven, neem eens een kijkje in de keuken van Wim, hij schotelt u daar een flink portie web 2.0 voor.

En bijna altijd wordt het als een verplichting gezien dat uw nieuwe website moet worden voorzien van een full CMS. En als u nu helemaal geen zin heeft om avond aan avond te zitten knutselen met uw website? Zou restaurant “Gebakken Lucht” een afhaalrestaurant zijn?

Wij kijken graag even wat verder en kunnen u zeker wel instrueren hoe u zelf kunt omgaan met een volledig Content Management Systeem. We hebben zelfs meerdere graderingen hiervoor.
Onze koks geven u prima kookles, maar heeft u geen zin om te koken dan zorgen wij, in overleg met u, steeds voor goede menukaarten, toegespitst op uw consument/bezoeker, paars of lime....

Zonder dat u hierover van de hoed en de rand hoeft te weten zorgen wij ervoor dat het wel goed zit met "meta-code's en “alt-teksten". Zoekmachine optimalisatie is geen truc, het is een optelsom van veel, vaak kleine, dingen. Vaak wordt dit echter uit de context gehaald en wordt er onnodig veel tijd in gestopt zonder resultaat.

Tot slot, laten we vooral niet vergeten dat de website voor uw (toekomstige) bezoeker is. Heeft u wel eens een zoekmachine uw receptie zien binnenlopen?

Hans Latour.