vrijdag 22 mei 2015

10 makkelijk uitvoerbare tips voor betere foto's

De zonnige zomerdagen tegemoet

Het recreatieseizoen is al weer een aantal heerlijke weken en weekenden op gang. Overal geurige bloesem, de bomen zien frisgroen, het gras vers gemaaid en klaar voor uw gasten… Binnenkort is uw camping dus weer op z'n mooist. Dit is dé kans om goede foto's te laten maken voor op de website.

Maar waar moet u eigenlijk op letten bij beeldmateriaal voor uw site? We geven u een aantal tips.

Sfeer en beleving uitstralen

Dit kan het beste door mensen in de foto te laten zien. Vraag eventueel of uw gasten willen figureren. Fotografeer mensen die representatief zijn voor de doelgroep die u wilt bereiken. Jonge gezinnen, gezinnen met jeugdige kinderen, of juist actieve senioren?

De kijker wil zich graag kunnen verplaatsen in mensen die lekker relaxen, samen lol hebben of van de natuur aan het genieten zijn. Juist de spontane momenten, waar mensen interactie met elkaar hebben, of actief bezig zijn, geven de leukste indrukken.


Variatie in beeld doet klikken

Onze ogen willen graag nieuwe dingen zien. Veranderingen van standpunt zijn interessant en houden de bezoeker geboeid en op de website. Wissel overzichtsfoto's af met detailfoto's, doorkijkjes etc.
Geven de sfeerbeeld-afbeeldingen op uw website een gevarieerd beeld van uw bedrijf?

Focus op uw USP's

Goed beeldmateriaal versterkt de tekst op uw website en vice-versa. U heeft de “Unique Selling Points” van uw bedrijf vast kort en bondig in tekst gevat. Maar zijn deze ook duidelijk in de foto's terug te zien?

Wat wilt uw specifiek uitlichten van uw bedrijf? Waarom kiezen uw gasten juist voor ú? Houden uw gasten erg  van de omgeving?  Maak dan ook foto's van de omgeving en bekijk een vakantie op uw bedrijf door de ogen van uw gasten.


Uniforme uitstraling

Zijn alle foto's van eenzelfde kwaliteit? Of zitten er naast goede foto's ook nog wat sombere, onscherpe,  gedateerde of verkleurde exemplaren tussen?
Een website met foto's van eenzelfde kwaliteit kijkt rustig, oogt professioneel en geeft vertrouwen aan de bezoeker dat hij als gast in goede handen is.

Fris en verzorgd

Dat gevoel wil iedereen hebben bij zijn vakantieverblijf. Hoe logisch klinkt dat! Maar zijn uw foto's ook fris en verzorgd?
Vaak zien met name interieurfoto’s van accommodaties, sanitairvoorzieningen en horeca er donker en onaantrekkelijk uit. Er is op die plekken minder natuurlijk licht en je hebt er vaak ook te maken met kunst- of TL-licht, dat rare kleurzwemen kan geven.
Controleer voor dit soort foto's de instellingen voor witbalans van de camera, zodat wat wit is, ook wit op de foto komt.

Accommodatiefoto's

Gebruik hiervoor een statief, zodat u de cameraflits niet hoeft te gebruiken. Interieurfoto's zien er door een flits vanaf de camera vaak plat en sfeerloos uit.
Zoom ook eens in op sfeervolle elementen van de accommodatie. Een gezellige tafel met, fijn gedekt bed. Geef de kijker het gevoel dat er direct geleefd en genoten kan worden.
U wilt hier laten zien wat u te bieden heeft en daarom moeten er nu juist geen mensen op de foto's staan.

Wanneer kun je het best fotograferen

Fotografeer wat vroeger in de ochtend (tot 11:00 uur)  of later op de namiddag (na 16:00 uur) . Doordat de zon dan lager staat is het licht zachter en warmer van kleur.
Gebruik een zonnekap op uw lens of fotografeer vanuit de schaduw en probeer zo veel mogelijk met het licht mee te fotograferen. Vermijd tegenlicht opnames.


“Dronken” foto's

Misschien overbodig om te zeggen, maar houd de camera recht. Een kleine moeite bij het maken van de foto voorkomt nabewerking.  Door een scheve horizon lijkt bijvoorbeeld de zee leeg te lopen of een chalet om te vallen. Het is onrustig om naar te kijken en maakt een onprofessionele indruk.

Privacy gewaarborgd

Informeer uw gasten altijd van tevoren dat er foto's gemaakt gaan worden en waarvoor u de foto's gaat gebruiken. Niet iedereen is er van gediend om gefotografeerd te worden of zichzelf terug te zien op internet of in een brochure.  Laat ook weten hoe men het kenbaar kan maken als hier bezwaar tegen is.


Wij helpen graag!

Als professioneel fotograaf maak ik voor Holiday Media fotoreportages bij klanten. Ook kunnen wij u adviseren over en ondersteunen met de bewerking van de foto's en de plaatsing ervan in de website. Nieuwsgierig? Graag werken we een vrijblijvend advies voor u uit!