woensdag 23 juli 2008

Verhuizing van een .nl domeinnaam

Je hoeft nog net niet naar de notaris om een internet domeinnaam te verhuizen naar een andere hosting provider of over te dragen aan iemand anders, maar er zijn wel wat procedures waar je rekening mee moet houden en formulieren die in orde moeten zijn.

De Stichting Internet Domeinnaam Registratie (SIDN) beheert de domeinnamen voor het top level domain NL. Dat wil zeggen, alle domeinnamen die eindigen op .nl. Zij bieden de mogelijkheid om te controleren of een domeinnaam nog vrij is of op te vragen wie de eigenaar van een bestaande domeinnaam is. Domeinnamen kun je niet rechtstreeks bij SIDN registreren, maar via bij SIDN aangesloten Deelnemers.
Wanneer je je website bij een andere hosting provider wil onderbrengen, zal deze de domeinnaam verhuizen zijn eigen SIDN deelnemer. Vaak zijn hosting providers zelf ook SIDN deelnemer.

Voordat een domeinnaam kan worden verhuisd, dien je de nieuwe hosting provider een Registratiecontract en Formulier voor verhuizing te overhandigen en de huidige SIDN deelnemer op de hoogte te stellen van de verhuizing.
Zodra door de hosting provider technisch de verhuizing van de domeinnaam wordt aangevraagd bij SIDN, wordt de huidige SIDN Deelnemer daarvan op de hoogte gebracht en heeft deze de keuze de verhuizing goed te keuren, bezwaar te maken bij SIDN of niets te doen. In de praktijk wordt er vrijwel nooit actie ondernomen en komt de domeinnaam na 3 werkdagen administratief in beheer van de nieuwe hosting provider.

Hopelijk heeft de nieuwe hosting provider de juiste technische instellingen gedaan en de domeinnaam verwezen naar de server waar de (nieuwe) website op staat. Omdat deze instellingen (DNS-configuratie) door "het internet" worden onthouden, heeft de provider na de verhuizing nog niet direct controle over de domeinnaam. Het kan nog 24 uur duren voordat "het internet" de nieuwe instellingen heeft gevonden en bezoekers de nieuwe website zien.


Wij willen natuurlijk niet het risico lopen dat we niet op tijd de volledige controle hebben over de domeinnaam campinggroede.nl. Daarom hebben we vandaag alvast de administratieve handelingen in gang gezet. Zo weten we zeker dat zaterdagavond 16 augustus de nieuwe website voor Camping Groede ook daadwerkelijk te vinden is op www.campinggroede.nl.